sreda, 22. april 2015

PROBLEM ENE VEJE

This is the continuing story of Crataegus. The beginning is here. Meanwhile the tree turn green, it produced nice, fresh leaves. Many times one can be bothered with just one branch on the tree. I remember that I find the right position of the branch on one Pine after a year of studying. Now, I was bothered with the first left branch on this tree. The branch is to massive and I was not satisfied with the look.

To je nadaljevanje zgodbe o glogu. Začetek je tule. Med tem je drevo ozelenelo in na vejah so zrastli lepi sveži listi. Velikokrat se zgodi, da te na drevesu moti ena veja. Spomnim se, kako sem pozicijo za eno vejo na boru našel šele po enem letu študiranja. Zdaj me je motila prva leva veja na tem drevesu. Veja je premasivna in nisem bil zadovoljen z izgledom.


The easiest way to dealing with such a problem is a cut. But when you cut the branch this is for ever. You can not attach it back. So first I cut the lover part of the branch in photoshop:

Najlažja rešitev takšnega problema je rezanje. Toda, ko vejo odrežeš, jo odrežeš za vedno. Ne moreš je prilepiti nazaj. Pred rezanjem sem tako spodnji del veje odrezal v fotošopu:


The tree look young and for now I'll not go for it. Instead I divided the branch in two separate clouds and bend the lower one back. In this way the tree looks much older. Anyway, Crataegus needs some more years to mature before it will be ready for show, and meanwhile I'll know what to do with that branch. But if I cut it now, then there is no way back.

Drevo izgleda mlado in za zdaj se za rez ne bom odločil. Namesto tega, sem vejo razdelil v dva oblačka in spodnjega skrivil nazaj. Tako drevo zgleda veliko starejše. Kakorkoli, glog potrebuje še kar nekaj let, da bo dozorel za razstavljanje, med tem pa bom že našel rešitev za vejo. Če pa bi jo odrezal zdaj, poti nazaj ne bi bilo več.


Crataegus resting in my garden ...



5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Polovica nebarija ni vidna, ker je drevo posajeno postrani. A ne bi bilo bolje, če bi ga postavil bolj navpično?

Tomaž Kovšca pravi ...

Pozdravljen Anonimni, kako lepo je komunicirat z računalniškim duhom! :-)
Položaj drevesa v posodi je pri meni vedno kompromis, kombinacija številnih dejavnikov, ki jih dodobra preštudiram. V tem primeru bi z vsako stopinjo nagiba v levo izgubljal na dinamiki, zgodbi, ki jo hočem povedat, poleg tega na desni strani nebari tudi ni tako razvit, kot na levi. Sevea pa se drevo razvija, skozi leta spreminja in morda bo tudi položaj v posodi kdaj drugačen. Za zdaj pa sem z njim zadovoljen.

Miha Hančič pravi ...

kakšen lep drevešček nastaja, pa tudi posoda v kateri je je krasna

kaj pa so tisti "zamaški" v zemlji:) ?

Tomaž Kovšca pravi ...

Gnojilo. V koške ga dajem zato, da ostaja na istem mestu in pri razpadanju ne zapaca substrata.

Anonimni pravi ...

Zgodba, ki jo hočeš povedat? Pa jo povej tukajle!

Jaz bi sicer raje, če bi jo (zgodbo namreč) hotel kar pokazati. A, kot praviš, bo ostala kar enostranska.

Andrej