ponedeljek, 16. september 2013

PETER

Peter is a self-taught bonsaist. After eight years in to bonsai he wished to check his level, he got the feeling that he doesn't progress anymore.
First of all, congratulations to Peter because he was able to take a step and get help. This requires a lot of courage. He brought three trees in to the studio. I was pleasantly surprised. For a self-taught bonsaist he elevate his knowledge to relatively high level. Although not technically perfect he still deserves congratulations. His design skills are a little worse, but there is Tora bonsai school for that. If Peter will work hard, we can expect a new good bonsaist among us in just a few seasons!
 
Peter je samouk. Po osmih letih ukvarjanja z bonsaji si je zaželel preveriti svoj nivo; dobil je tudi občutek, da je obstal na mestu, da napredka ni več.
Najprej si Peter zasluži čestitke, da je uspel napraviti korak in poiskati pomoč. Za to je potrebno veliko poguma. V atelje je prinesel tri svoja drevesa, ki so me prijetno presenetila. Za samouka je znanje povzdignil na zavidljiv nivo, tehnično sicer ni popoln, a si vseeno zasluži čestitke. V dizajnu je njegovo znanje nekoliko slabše, a za to je tu šola Tora. Če bo Peter resno poprijel za delo, lahko v naših vrstah že v nekaj sezonah pričakujemo novega dobrega bonsajista!
 
This pine has a much more potential that it shows in current state. We'll improve it during winter sessions

Spruce is totally out of blance. But Peter styled it without any help
 
On this séance we analyzed three trees he brought in, we did a quick styling on pine. In less than two hours the crown was in much better shape, pine went trough transformation. Now Peter also knows, why the crown is on the left side of the boring trunk ;-)
 
Na tokratni seansi sva podrobno analizirala tri prinešena drevesa, potem pa se na hitro lotila bora. V slabih dveh uricah je krošnja dobila boljšo obliko, bor preobrazbo. Zdaj je Petru tudi jasno, zakaj je krošnja na levi strani ne preveč zanimivega debla ;-)
 


 
At home Peter has a collection of great yamadoris, so we can look forward to his products!
 
Peter ima doma zbirko veliko boljših jamadorijev, lahko se veselimo njegovih izdelkov! 

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

A lahko še nam, ostalim samoukom, razložiš zakaj je zdaj "Petru tudi jasno, zakaj je krošnja na levi strani ne preveč zanimivega debla ;-)"?

Tomaž Kovšca pravi ...

Lahko. Zato, ker je s tem deblo v drugem planu. Če bi bila krošnja na desni, bi bilo poudarjeno deblo, ki pa ni zanimivo. Naši možgani so veliko bolj dovzetni za dražljaje, ki prihajajo z leve, zato najprej opazimo stvari na tisti strani, v bonsajizmu in v oblikovanju na sploh, pa ta fenomen uprabljamo pri usmerjanju gledalca in poudarjanju oz. skrivanju dobrih in slabih stvari. Nariši si skico na prosojen papir in jo potem samo obrni - videl boš, da ima drevo povsem drugačen karakter; prej boš opazil deblo kot krošnjo. Tudi na to je treba paziti pri oblikovanju :-) Pa še na veliko drugega tudi - a o tem več v šoli!

Anonimni pravi ...

Obrnil sem kar fotografijo samo. Ne opazim nikakšršne karakterne razlike.
Pa če smo natančni, je tudi na predelanem drevesu del krošnje še vedno na desni strani debla.

Tomaž Kovšca pravi ...

:-) v bistvu sem si vse izmislil in so to le prazne marnje. Kje je krošnja, je popolnoma vseeno :-) Boljši odgovor? ;-)
Veja, ki sega čez deblo je v bistvu zadaj in je tam za to, da daje občutek globine, tridimenzionalnosti. Ampak očitno ni nujno, da ta občutek, vzbudi pri vseh ... Predvsem prek fotke.

Tomaž Kovšca pravi ...

Hotel sem samo povedati, da je pravzaprav vseeno, če si opazil razliko ali ne. Če teorija zate ne deluje, jo pač ne uporabljaš. Nič hudega. Vsak išče svojo pot, ni ene same prave, ki bi ustrezala vsem.