sreda, 12. oktober 2011

PEDENANJE

Dejan's red pine was styled this spring, it was growing nicely over the summer and now it was calling for new shaping.

Dejanov rdeči bor je spomladi preživel prvo oblikovanje, čez poletje je lepo napredoval in pred zimo je klical po novem urejanju.


We left all old wire on the tree, because it isn't done its job yet. On conifers wire can stay on for two or even more years before the job is done; anyhow we left wire on the tree as long as possible - until it's start to cut into bark. We cut some old needles and wire new growth. This pine has everything as big one has ... except nebari. But even though working on this little tree was a pure joy!

Vso staro žico sva pustila na drevesu, saj še ni opravila svoje naloge. Pri iglavcih je žica na drevesu lahko tudi dve leti ali več, predno opravi svoje, vsekakor pa naj bo na drevesu čim dlje - vse dokler se ne začne zajedat v skorjo. Porezala sva nekaj lanskih iglic in ožičila novo rast. Ta bor ima vse kar imajo veliki ... izjema je nebari. Toda vseeno je bilo na tem malem drevesu užitek delati!
This weekend I'll exhibit my juniper Pfitzeriana in St. Veit, Austria; so last two days I worked on it too. This will be it's first exhibition. It still need a year or two of development, but because this will not be a exhibition on a highest level I decided to exhibit it nevertheless. Details in crown, cleaning of the bark, moss. Just pot must be still oiled and we'll hit the road! 

Ta konec tedna bom v St. Veitu razstavljal kitajski brin vrste Pfitzeriana, tako, da sem se v zadnjih dneh ukvarjal tudi z njim. To bo njegova prva razstava. Manjka mu še leto ali dve razvoja, toda ker ne gre za razstavo najvišjega nivoja sem se odločl, da ga vseeno pokažem. Podrobno urejanje krošnje, čiščenje skorje, urejanje mahu. Še posodo naoljimo, pa gremo ...


7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Kitajski brin (Juniperus chinensis) je vrsta. Še natančneje: brin (Juniperus) je rod, vrsta je chinensis.

Ostalo so stopnje nižje v klasifikacijski lestvici: podvrsta, oblika, sorta, varianta, kultivar, in še kaj.

Pri Pfitzeriani je pa menda še bolj komplicirano: če verjamemo genetskim raziskavam, je namreč hibrid, križanec med kitajskim in smrdljivim brinom (J. chinensis x J. sabina) in kot tak nosi ime z iksom: Juniperus x pfitzeriana.

Vem, da je to s stališča bonsajizma dlakocepstvo, a menim, da je vedno dobro, da vemo, o čem je govora. To bi predvsem morali upoštevati trgovci in drevesničarji, ki imajo velikokrat prav neverjetno domišljijo pri vsebini nalepk. ;-)

Vir: http://oregonstate.edu/dept/ldplants/juchp.htm

Tomaž Kovšca pravi ...

Jap, vse zgoraj drži in, ne boš verjel, sem vedel že prej. Popravljam: V St. Veitu bom razstavljal kitajski brin sorte Pfitzeriana. Zakaj sem sploh napisal,za katero sorto gre? Ker je v bonsajizmu bolj kot ime pomembno to, s kakšno vrsto krošnje imamo opravka. In Pfitzeriana ne bo nikoli Itoigawa, ki je za vzgojo v bonsaj zaradi svoje goste krošnje s kratkimi mesnatimi iglicami najbolj primerna. In doseči spodoben rezultat s Pfitzeriano je kar zahtevna naloga.
Da pa se ljudje obešajo na moje besede, je očitno moja usoda. Ampak če je na TV to nekako razumljivo, saj gre za nacionalno TV in je negovanje jezika in podajanja točnih informacij osrednja naloga, si za blog res nisem mislil, da bo koga motilo. Sam de se zastopmo, e ne de daja!

Anonimni pravi ...

Verjamem, da si vedel. Hotel sem te samo opozoriti na lapsus.

Kar nekaj ljudi te ima, kar se bonsajizma tiče, za vzornika, učitelja, le ti pa so vedno "žrtve" neusmiljenega ocenjevanja - tako med "uradnimi" urami (delavnicami, predavanji, etc), kot tudi takole, na blogu. To hočeš-nočeš "pride zraven".

Mene v tem konkretnem primeru nič ne moti. Ker sem pač vedel, kako je pravo poimenovanje. Motilo bi me, načeloma, če bi od kakšnega mojstra izvedel podatke, ki bi jih, ker mi jih je pač posredoval mojster, imel za pravilne, potem bi pa iz drugih virov izvedel, da niso. Že en tak primer potem lahko vrže senco na vse, kar bi od mojstra izvedel do takrat.

Tomaž Kovšca pravi ...

Hvala za opozorilo! (se pa nerad pogovarjam z anonimnimi ...)

Gregor Goričar pravi ...

Menim,da je anonimni malce zasel iz konteksta

Andrej Arnšek pravi ...

Saj! Takrat pa, ko je treba napisati ime, pa... vse tiho je bilo!!!

Gregor Goričar pravi ...

Drugače je pa pravi lepotec.